Omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren: waarom zo populair?

WE ARE – Personal Training Uden en Schijndel komt met een nieuwe blog over omega 3 vetzuren! Omega 3 vetzuren worden steeds populairder. Veel suppletie aanbieders hebben deze vorm van meervoudige onverzadigde vetzuren in hun assortiment en elke leefstijlcoach raad je aan om het te supplementeren. Waarom is deze omega 3 vetzuur zo populair en wat het is eigenlijk?

Wat zijn omega 3 vetzuren?

Een omega 3 vetzuur is een meervoudige onverzadigde vetzuur. Omdat het een ‘knikje’ in de atoomverbinding zit is het een onverzadigde vetzuur. Wanneer er twee of meer knikjes in deze atoomverbinding zit noemen we het een meervoudige onverzadigde vetzuur. Deze familie vetzuren zijn een belangrijk voor ons lichaam. Ze zijn te verdelen over drie hoofdsoorten:

  • Alfa-linoleenzuur (ALA)
  • Eicosapentaeenzuur (EPA)
  • Docosahexaeenzuur (DHA)

Alfa-linoleenzuur zit voornamelijk in plantaardige producten en Eicosapentaeenzuur en Docosahexaeenzuur zit in visolie.

Waarom is omega 3 zo belangrijk?

Omega 3 is een belangrijk vetzuur voor groei en ontwikkeling. Daarnaast vermindert het de kans op depressies en angst. Omega 3 ondersteunt ook onze hersenfunctie en de scherpte van ons zicht. Tot slot helpt het ook nog bij de energieproductie van het lichaam en is het een natuurlijke ontstekingsremmer. Kortom is omega 3 een belangrijkste stof in ons fitte en vitale leven.

De verhoudingen tussen omega 3, 6 en 9 liggen door onze huidige manier van eten niet meer in balans. Wetenschappers zijn het eens dat een verhouding van 1 op 6 goed is voor de mens. Waarbij er per zes omega 6 vetzuren er één omega 3 vetzuur moet zijn. Deze verhouding ligt anno 2022 op 1 op 15! Door deze verhouding ontstaan er veel ontstekingen in het lichaam die kunnen uitmonden in fysieke en mentale klachten.

Hoe kan ik voldoende omega 3 vetzuren eten?

Omega 3 vetzuren zitten in zowel plantaardige producten als in vis. De voornaamste bron van omega 3 blijft toch vis. Het advies is dan ook om minimaal 2x per week vette vis te eten van de plaatselijke visspecialist. Vissoorten zoals haring en zalm bevatten een hoge hoeveelheid van deze omega 3 vetzuren.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je geen vis lust waardoor het lastiger wordt om de juiste hoeveelheid vetzuren per dag te halen. De aanbevolen hoeveelheid ligt op 200 milligram EPA en DHA per dag en 1 gram ALA per 1000 calorieën. In dit geval is het toepassen van suppletie een oplossing om aan voldoende omega 3 vetzuren per dag te komen. Daarnaast is het consumeren van plantaardige oliën, zoals walnootolie en lijnzaad en bepaalde zaden en noten die voorzien van Alfa-linoleenzuur belangrijk.